De klassieke olympische spelen

De klassieke olympische spelen

Door Lineke van Laanen, trainer Klassieke mythologie bij Etadoro

 

De geschiedenis van de Olympische Spelen

Deze zomer vindt de 28e editie van de Olympische Zomerspelen plaats, ditmaal in Rio de Janeiro. Het is de eerste keer dat de Olympische Spelen in Zuid-Amerika worden gehouden. Iedereen kent de Spelen, maar kent u ook de geschiedenis en mythologie achter dit grootste sportevenement?

  

Eerste spelen meer dan 2500 jaar geleden

De Olympische Spelen uit de Oudheid noemt men ook wel de Klassieke of Antieke Olympische Spelen. De eerste Olympische Spelen werden in 776 v. C gehouden en hebben ruim 1000 jaar bestaan. Net als bij de moderne Olympische Spelen (ontstaan in 1896) werden de wedstrijden met een tussenpozen van telkens 4 jaar gehouden, dit werd een Olympiade genoemd.

 

Een sterk religieuze karakter

In tegenstelling tot nu hadden de Klassieke Olympische Spelen een sterk religieus karakter. Ze zijn naar alle waarschijnlijkheid ontstaan uit offerplechtigheden die de oude Grieken uitvoerden om hun goden gunstig te stemmen. Daar kwamen wedstrijden bij. Tijdens de vijf dagen dat ze duurden werd er zelfs meer tijd besteed aan het brengen van offers aan Zeus besteed dan aan het sporten zelf.

Gewelddadige sporten

De eerste keren was er maar één sportwedstrijd, hardlopen, geleidelijk kwamen er meer sporten bij. De nadruk lag vooral op gewelddadige sporten, zoals boksen en worstelen. Sterven was eervoller dan verliezen en dat gebeurde ook regelmatig. De vijfkamp bestond uit verspringen (met gewichten, halters genoemd), hardlopen, worstelen, discus- en speerwerpen. Wanneer je drie onderdelen won, had je de vijfkamp gewonnen.

Men sportte naakt, getrouwde vrouwen mochten niet meedoen of toekijken. Er waren wel aparte wedstrijden voor ongetrouwde meisjes, gewijd aan Hera, die ook een tempel op het terrein had.

 

Het gaat om het winnen!

Meedoen is belangrijker dan winnen. Dat is de bekende leus die behoort bij de moderne Olympische Spelen. Vroeger ging het toch echt om het winnen. Er stond je namelijk eeuwige roem te wachten. Een tweede of derde plaats bestond ook niet. Dat was verliezen. Ook werden er geen records bijgehouden, het ging er meer om hoe vaak je won. Je kon zelfs winnen zonder in actie te komen, namelijk als je tegenstanders het niet tegen je durfden op te nemen.

Wist u dat het Griekse woord voor strijd en wedstrijd gelijk is? Atlon. Hiervan is het woord atleet afgeleid.

Eeuwige roem

Een Olympisch winnaar kreeg als beloning voor zijn overwinning een olijftak van de heilige boom van Zeus. Ook werden er beelden van overwinnaars gemaakt voor eeuwige roem. Bij kleinere wedstrijden konden ook geldprijzen worden gewonnen.

Als de overwinnaar terugkeerde naar zijn stad, dan stonden hem grootse beloningen te wachten. Hij kon bijvoorbeeld voor de rest van zijn leven op kosten van de stad eten, kreeg ereplaatsen, vrijstelling van belastingen en had een keuze uit de mooiste jonge vrouwen van de stad! De roem van de overwinnaar straalde immers ook uit op de stad. 

                       

Meer weten over de cursus 'Klassieke Mythologie en de invloed op onze tijd' of een gratis proefles? Klik hier

Terug naar blog