Leren anno 2016 - De 5 belangrijkste ontwikkelingen

Leren anno 2016 - De 5 belangrijkste ontwikkelingen

Door Arjan Toet, directeur Parcours Learning en mede-oprichter Etadoro

 Online leren is jonge kennissector die volop in ontwikkeling is: wereldwijd deden ruim 35 miljoen mensen een online-opleiding in 2015. Dat is veel, maar zal in de komende jaren nog een veel grotere vlucht nemen. Niet alleen omdat de bewustwording van een ‘leven lang leren’ stijgt, maar ook omdat er zo ontzettend veel ontwikkelingen zijn op het gebied van online leren. Hieronder vindt u de 5 belangrijkste:

1. MOOC

Online leren is veelal in de vorm van een MOOC; een Massive Open Online Course. Dat betekent dat een online-cursus tegelijkertijd voor heel veel mensen in dezelfde vorm beschikbaar is. Soms betaald, maar vaak ook gratis. Denk bijvoorbeeld aan grote universiteiten die colleges beschikbaar stellen. Vaak is er bij MOOC’s geen mogelijkheid om vragen te stellen of feedback te krijgen. Mede-cursisten vervullen vaak die rol.

2. Adaptief leren

Tegelijkertijd zien we een ontwikkeling van adaptief leren: waarbij het leren juist heel erg op de persoon is afgestemd. Het niveau van de vragen die online worden aangeboden is afgestemd op de persoon die aan het leren is. Deze zogenaamde zelflerende systemen zien we onder andere bij kinderen (iedereen rekent op zijn/haar eigen niveau) en bijvoorbeeld bij het online leren van een taal.

3. Webinars

Een online webinar is eigenlijk niets meer dan een presentatie op afstand. U kunt vanuit uw luie stoel thuis live een presentatie bijwonen en veelal via chat uw vragen stellen. Soms kunt u de persoon die de presentatie geeft in beeld zien, maar niet altijd. Er worden enorm veel webinars georganiseerd, over de meest uiteenlopende onderwerpen: van 'hoe start ik een bedrijf' tot een webinar over konijnengedrag.

4. VR-bril

Heeft u m al opgehad? De VR-bril is nu echt in opkomst. Met een VR-bril op lijkt het echt of u ergens anders waarbij u alle kanten op kunt kijken (360 graden beelden). U kunt op afstand toch echt iets meebeleven, bijvoorbeeld een rit in een achtbaan. Of bijvoorbeeld bij de biologieles: kinderen die met een VR-bril op de bloedsomloop echt ingaan en cellen bekijken die ze tegenkomen. De toepassingen van de VR-bril staan nog in de kinderschoenen!

5. Bodycams

Een iets andere ontwikkeling, maar minstens zo interessant is de bodycam: leren door goed naar ons eigen handelen te kijken. Door video opnames via bodycams (camera’s op het lichaam) kunnen we ons eigen gedrag evalueren. Denk hierbij aan agenten die leren van hun eigen optreden, of wat dacht u van uzelf terugzien tijdens ski-, tennis of golfles?

De mogelijkheden van online leren zijn oneindig, en de toekomst belooft nog veel moois!

Wilt u kennismaken met online leren? Bij Etadoro kunt u cursussen doen over diverse leuke onderwerpen. 

Terug naar blog